CREDINTE VECHI IN „DESCRIPTIO MOLDAVIAE”

In monografia sa,Dimitrie Cantemir expune si o serie de credinte,fenomene generate de forte misterioase ce scapa cenzurii factorilor rationali,iar fenomenele acestea ordoneaza o psihologie si un comportament colectiv:

*Zburatorul-naluca tanarului frumos,in aventuri nocturne la fecioare si mai ales la femeile maritate,savarsind cu ele lucruri necuviincioase,neputand fi vazut de nimeni,nici macar de aceia care stau la panda.

*Straga-o vrajitoare batrana care-i omoara pe nou-nascuti pe nestiute,cu mestesug dracesc.Ardelenii zic ca atunci cand umbla Straga,gasesc copii innabusiti in leagane,fara sa fi fost anterior bolnavi.

*Miazanoapte-e tot o aratare,umbland pe la raspantii de drum de la asfintit de soare pana-n miezul noptii,luand infatisari de animale,dupa care piere.

*Tricoliciul-asimilat la francezi cu „le loup garou”,un vrajitor travestit in lup,cutreierand ca un noctambul campiile,are mestesugul vrajilor.Conform unor credinte,oamenii se pot preface in lupi si in alte salbaticiuni,putandu-si insusi’ in asa fel firea fiarelor,incat se napustesc asupra oamenilor si dobitoacelor,sfasiindu-le.

*Farmecele si Descantecele-Di,mitrie Cantemir mai scrie despremagia,de genul farmecelor ce-l fac pe iubit sa se intoarca sau pe cel urat sa innebuneasca,si despre descantec,o”vraja” ce ar vindeca toate bolile ce nu sunt de moarte.

*Vergelatul-este un fel de< ghicire> prin care moldovenii,punand niste nuiele intr-un chip anume stiut,in noaptea dinspre intai ianuarie se incumeta sa afle toata nenorocirea si napasta pe care le va aduce anul intreg.La aceasta,mai au trebuinta de linte,fasole si oale pe care le aseaza una sub alta cu o randuiala anume…

Anunțuri

~ de hellqueen pe Martie 26, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: