TRANSMUTARI DE SENZATII IN ISTERIE SI HIPNOZA

Cesare Lombroso relateaza un caz iesit din comun,petrecut in 1882.Intr-o dimineata este chemat sa consulte o fata de 14 ani,din parinti sanatosi.O fata frumoasa,care la primele tulburari de pubertate,are simptome curioase,convulsii si confunzia care o facea sa i-a drept o bara de fier,chiar un fir de ata pus pe mana ei.

Peste o luna,fata orbi,la degete ii apareau puncte foarte sensibile,pe care era de ajuns sa le atingi ca sa declanseze convulsii,miscari reflexe ale picioarelor,contractii si o crestere brusca a fortei musculare de la 32 la 47 kgf (la dinamometru). Aparura fenomene extraordinare: oarba capata insusirea de a vedea prin varful nasului si lobul stang al urechii,pastrand aceeasi acuitate a vederii normale!!!Ea a putut citi o scrisoare si deosebi cifrele dinamometrului…

Raspundea ciudat excitarii organelor ce-i inlocuisera ochii: de pilda,un deget sau o raza de soare indreptata spre ureche sau pe nas o faceau sa se irite,sa strige ca e orbita si s-a se apere cu bratul.Acelasi lucru si cu mirosul: amoniacul pus sub nas nu-i provoca nici o reactie,in vreme ce alte substante mai putin mirositoare erau simtite sub barbie.Ulterior simtul mirosului i s-e deplasa la calcai,iar atunci orice miros neplacut incepea sa de-a din picioare,miscandu-si tot trupul.Miresmele placute o lasau relaxata si surazatoare.Dupa aceea,fata a inceput sa prevada ce se va intampla.

Astfel prevestea cu 15 zile inainte ziua si ora acceselor,precum si transmutarea simturilor ce o vor linisti! A avut premonitii si in privinta familiei: tatalui si fratilor le-a spus ce li se va intampla peste doi ani.Previziunile ei  au fost reale! Aavut capacitatea de a vedea de  la o distanta evenimentele ce se petreceau chiar in acel moment.

Lambroso explica faptul,ca nefiind unic.In 1808 un medic,Pateti,studiase opt femei in catalepsie la care simturile externe fusesera mutate in epigastru si la degetele de la maini si picioare.

Sunt cazuri ce amintesc de somnambuli,care disting obiectele cu pleoapele lasate si vad prin alte parti,decat prin ochi.

Anunțuri

~ de hellqueen pe Martie 27, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: