ARSI PE RUG LA TARGU MURES,PENTRU VRAJITORIE,ACUM 250 DE ANI…

<Vanatoarea vrajitoarelor>,inceputa in Europa in Evul Mediu in timpul Inchizitiei,s-a extins si pe continentul american,sfarsind cu <procesul vrajitoarelor din Salem>.

La noi,in Transilvania,aflata sub stapanire habsburgica,in adoua jumatate a secolului XVII,in plin ILUMINISM,ultimile relicve inchizitoriale puneau oamenii pe rug!!! Documente de arhiva dezvaluie cateva procese sumare terminate prin exterminarea unor vraci sau taumaturgi cu insusiri paranormale.
Astfel,in 1752,o moasa in urbea Targu Mures,Barbara Farkas,a fost acuzata ca ar avea cunostinta de sexul si numarul copiilor,inainte ca acestia sa se nasca.

O declaratie a unei femei care ar fi vazut-o< aterizand>langa ea,in chip de gasca,i-a fost fatala.Moasa Barbara a fost prinsa si supusa unor torturi omonime cu prnumele ei,unul di chinuri fiind scufundarea capului in apa pana aproape de axsfisiere;dupa care a fost arsa pe rug.

Olah Ianos a fost ultimul om din Europa care,acuzat de vrajitorie,a sfarsit pe rug!!! Autodafeul s-a produs in 1753 tot la Targu Mures si tot dupa o asa-zisa judecata.

A fost pus pe rug,flacarile i-au ars franghiile ce-l timtuiau de lemne si Olah-care inseamna <valah> – a reusit sa fuga din foc,dar a dat crezare unei voci care a strigat: „Nu mai fugi caci daca ai scapat vei fi iertat!”.

Exact cum se mai proceda la spanzuratoare,cand se rupea franghia sau cadea spanzuratoarea. Credulul fugar s-a oprit,soldatii l-au prins,l-au legat zdravan si de data aceasta  n-a mai putut scapa de flacari !!!

Pedepsele capitale au continuat si continua sa se aplice si azi in pofida lui AMNESTY INTERNATIONAL,dar inumana <ardere pe rug> ,adusa din intuneciunea timpului de intoleranta lui Ignatiu de Loyola,a fost desfiintata…

Anunțuri

~ de hellqueen pe Noiembrie 13, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: