ELEONORA ZUGUN – „REGINA”POLTERGEIST

Eleonora Zugun, “prietena dracului” din satul Talpa, a fascinat lumea stiintifica europeana la inceputul secolului XX

Romanca Eleonora Zugun figureaza in toate arhivele dedicate fenomenelor paranormale drept unul dintre cele mai bine documentate si mai prolifice cazuri de poltergeist, despre taranca bucovineana spunindu-se si ca era chinuita de diavol. Nascuta pe 24 mai 1913, in satul Talpa din nordul tarii, Eleonora a avut parte de o copilarie cit se poate de obisnuita, insa din februarie 1924, viata fetei s-a schimbat radical. Intr-o zi, in timp ce se ducea sa-si viziteze bunica, in satul Buhai, copila a gasit niste bani pe drum, pe care i-a cheltuit pe dulciuri. Batrina, in virsta de 105 ani, care avea reputatia de vrajitoare in sat, a auzit-o pe Eleonora povestindu-i unui verisor isprava sa si s-a infuriat. Bunica i-a spus ca Diavolul insusi lasase banii pe drum, special ca sa o ispiteasca, iar acum nu va mai putea sa scape de el niciodata. A doua zi, in jurul Eleonorei au inceput sa se petreaca tot felul de lucruri ciudate, pietre care zburau prin aer si spargeau geamuri, obiecte care-si schimbau locul dupa bunul plac si alte asemenea fenomene din categoria “poltergeist”. Termenul de “poltergeist” provine din limba germana si inseamna “spirit zgomotos/galagios”, insa in literatura de specialitate in aceasta categorie se incadreaza tot felul de fenomene: de la miscari spontane de obiecte, caderi bruste de temperatura intr-o incapere pina la lovituri si zgomote inexplicabile. Pe vremea aceea insa, o astfel de notiune nu exista, asa incit consatenii Eleonorei, in frunte cu superstitioasa ei bunica, au fost convinsi ca fata este posedata de diavol. Batrina a trimis-o inapoi la Talpa, unde straniile incidente au continuat. Un ulcior de apa a plutit prin aer, fara ca macar o picatura sa se verse; un oaspete a fost “salutat” cu un blid de mamaliga in cap; lavita se zguduia singura. Parintii nu au mai putut rabda si au trimis-o la Manastirea Gorovei, unde, timp de trei saptamini, Eleonora le-a ingrozit pe maicute cu “grozaviile” ce se petreceau in jurul ei, motiv pentru care a fost dusa direct la balamuc.

Faima Eleonorei trece granita
Copila parea condamnata la un destin tragic, aruncata printre nebuni, dar, spre norocul ei, citeva relatari de presa despre acest caz extraordinar au ajuns la un cercetator german, Fritz Grünewald, care, cu ajutorul unui ziarist din Cernauti, a reusit sa o scoata din spital. Eleonora a fost reprimita la manastire, unde Grünewald a putut sa o studieze timp de zece zile, in mai 1924. Printre actiunile stranii enumerate de acesta figurau miscari inexplicabile ale unor obiecte, fie incete, fie violente (lucruri azvirlite de miini nevazute), obiecte care apar de nicaieri (aport), zgomote ciudate si chibrituri aprinse din senin. In aceeasi epoca, apar primele manifestari violente ale poltergeistului, care incepe sa o loveasca peste fata pe Eleonora. Povestea tarancutei din Talpa atrage atentia unei contese vieneze, Zo‘ Wassiliko-Serecki , care avea si ceva singe romanesc. Pasionata de parapsihologie, contesa vine la Manastirea Gorovei si decide sa o ia cu ea pe tinara. Eleonora se acomodeaza repede cu traiul indestulator oferit de contesa, se apuca sa invete coafura, insa manifestarile tip poltergeist continua in jurul sau. Contesa tine un jurnal amanuntit, impartind fenomenele pe diverse categorii. Miscarile de obiecte erau ceva banal in jurul Eleonorei, la fel si aportul unor lucruri din alte incaperi, fenomene care se produceau chiar si in afara casei. Poltergeistul era atit de puternic incit lucrurile treceau prin usi inchise sau ieseau din dulapuri incuiate.

Chinuri diavolesti
In perioada aceea a inceput o serie de manifestari uluitoare ale unei prezente malefice, care o lovea si o zgiria pe Eleonora. Cei din jurul ei le-au pus pe seama diavolului despre care vorbise bunica fetei. Dracul sau poltergeistul arunca lucruri spre fata, o palmuia, o trintea la pamint, o azvirlea jos din pat sau o tragea de par. Lucrurile s-au agravat in momentul cind pe fata si bratele copilei au aparut urme adinci de zgirieturi, muscaturi sau intepaturi.
In citeva ocazii s-au gasit chiar ace infipte adinc pe sub pielea fetei. Relatari despre cazul Eleonorei au aparut in multe ziare, ceea ce a facut ca povestea sa stirneasca interesul unui controversat cercetator englez de fenomene paranormale, Harry Price, care in aprilie 1926 a venit special pentru ea la Viena. El a vazut cu ochii lui un cutit zburind prin aer si o oglinda plutind prin incapere si a ramas uimit de zgirieturile si muscaturile de pe trupul fetei, drept care a convins-o pe contesa sa vina la laboratorul sau din Londra. Vizita celor doua in capitala britanica a stirnit un interes enorm din partea presei, care a publicat zeci de articole si fotografii cu ultima descoperire a lui Harry Price. Agresiunile poltergeistului au continuat si in timpul testelor de laborator, sub privirile unor observatori foarte seriosi. Price, care se ocupa si de demascarea impostorilor, a tinut sa precizeze ca, desi telekinezia a fost convingator demonstrata, au existat si citeva ocazii in care romanca a incercat sa triseze, lucru confirmat si de contesa. Verdictul laboratorului a fost ca in prezenta Eleonorei “s-au produs deplasari ale unor obiecte de mici dimensiuni, fara vreun contact fizic”.

“Prietena dracului”
Dupa vizita la Londra, cele doua s-au dus la Berlin si, incepind din toamna anului 1926, capacitatile telekinetice au inceput sa paleasca. In schimb, agresiunile au continuat, la zgirieturi si muscaturi adaugindu-se un nou element – mari cantitati de saliva aparute pe trupul Eleonorei, particularitate ce a amintit de un caz similar petrecut la Bristol, in 1761.
In ianuarie 1927, Eleonora si contesa merg la München, unde compania Emelka-Kultur-Gesellschaft realizeaza un film cu tinara romanca, numita oarecum impropriu “prietena dracului”. Imaginile o surprind pe Eleonora zvircolindu-se prada unor dureri despre care nu se stie cine i le provoaca. De asemenea, apar mai multe prim-planuri cu urme de muscaturi care, cu citeva minute inainte, nu erau pe corpul fetei. O copie a acestui interesant film se gaseste si azi la Societatea britanica pentru cercetari psihice. Pe de alta parte, in timpul aceleiasi sederi la München, Eleonora Zugun a fost studiata si de un doctor local, Hans Rosenbusch, care a fost de parere ca fata era o impostoare si trisa cu ajutorul contesei. Opinia sa este insa singulara, fiind contestata de multi alti medici si oameni de stiinta vienezi.
Controversa izbucnita intre cele doua tabere s-a stins de la sine in vara anului 1927, deoarece activitatile de poltergeist din jurul Eleonorei au incetat in momentul in care fata a ajuns la pubertate. Lumea si-a pierdut interesul pentru ea si, dupa cit se pare, fata s-a intors in tara. Singurele informatii despre soarta ei ulterioara spun ca, in anii ‘30, Eleonora Zugun avea un salon de coafura la Cernauti.

Psihanaliza vs paranormal
Cazul Eleonorei Zugun ramine si astazi printre cele mai interesante din categoria “poltergeist”, in primul rind din pricina numarului urias de fenomene inregistrate. Potrivit cercetatorilor, in perioada de manifestare a acelei misterioase forte s-au produs peste 3.000 de incidente inexplicabile, dintre care 844 foarte bine documentate. Cauzele aparitiei acestor fenomene ramin insa neelucidate. Nici macar contesa Wassiliko-Serecki nu a putut ajunge la o concluzie clara, ea oscilind intre explicatiile de natura paranormala si cele psihanalitice. Influentata de Freud, in mare voga la acea vreme, contesa a supus-o pe taranca din Talpa la sedinte de psihanaliza si a ajuns la concluzia ca ar fi posibil ca “atacurile” malefice suferite de tinara sa fi fost, de fapt, o forma de autopedepsire pentru impulsurile de natura sexuala ale copilei fata de tatal sau. Altii spun ca astfel de interpretari tin de amatorism si nu sint fundamentate stiintific. Potrivit cercetatorului Colin Wilson, este greu de crezut ca fata s-ar fi autoflagelat ani in sir, chiar daca ar fi avut acea pretinsa atractie fata de tatal sau, mai ales ca in perioada vieneza o ducea minunat in casa contesei.Anunțuri

~ de hellqueen pe Noiembrie 28, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: