O VIZIUNE TERIFIANTA

JOHN  DONNE  21 Inuarie 1572 – 31 Martie 1631  –  poet,predicator si unul dintre cei mai mari reprezentanti ai curentului poetic <metafizic> din perioada sa.

In 1611 sir Robert Durry,protectorul poetului John Donne,il invita  pe acesta sa-l insoteasca intr-o calatorie la Paris,dar il pune astfel intr-o situatie dificila.

Sir Robert era unul dintre cei mai bogati oameni din Anglia si nimeni n-ar fi refuzat cu usurinta o oferta de-a sa.Dar sotia lui Donne era insarcinata si inspaimantata sa ramana singura;ea isi roaga insistent sotul sa ramana,intrucat presimte ca se va intampla o nenorocire in lipsa lui.

Sir Robert nu era obisnuit sa fie refuzat,asa ca insista ca Donne sa-l insoteasca.Pentru a usura despartirea sotilor,lordul o instaleaza pe viitoarea mama in vila sa din Londra.

Donne e la Paris de doua zile,cand are o vedenie care pare sa-i confirme presimtirea sotiei sale. Dupa Izaak Walton-biograful poetului-dupa cina luata impreuna,Donne a ramas o clipa singur in camera.La intoarcerea sa,dupa o jumatate de ora,sir Robert este stupefiat cand vede in ce hal de inspaimantat,coplet livid,este insotitorul sau: „Am avut o vedenie groaznica dupa plecarea dumneavostra. mi-am vazut sotia trecand trecand de doua ori prin fata mea,prin aceasta camera,cu parul despletit pe umeri,si cu un copil mort in brate.”

Sir Robert este sceptic.E sigur [poetul ca nu a adormit si ca nu avisat toate acestea? Donne este categoric-a ramas treaz tot timpul.

VESTI RELE

A doua zi,Donne ramane la fel de categoric,asa incat,pana la urma sir Robert admite ca „exista o sansa ca viziunea sa fie adevarata” si accepta sa trimita un servitor la Londra,pentru a vedea daca,intr-adevar s-a intamplat o nenorocire.Emisarul a revenit dupa 12 zile aducand vesti rele.

El a „gasit-o si a lasat-o pe doamna Donne foarte trista si bolnava in pat;dupa o nastere grea si dureroasa a adus pe lume un copil care nu a supravietuit.”

Tristul eveniment A AVUT LOC I ZIUA IN CARE POETUL AAFIRMAT CA SI-A VAZUT SOTIA TRECAND PRIN CAMERA.CU ALTE CUVINTE IN ZIUA IN CARE A AVUT ACEA VEDENIE PREMONITOARE.

Biograful poetului-Walton-este convins ca faptele s-au petrecut asa cum au fost povestite.Ulterior,alti biografi s-au indoit,sugerand ca incidentul a fost relatat astfel,pentru a intari si mai mult reputatia de pietate a  poetului.

Nici dupa aproape 4 secole nu se cunoaste cu certitudine adevarul despre aceasta intamplare…

Anunțuri

~ de hellqueen pe Decembrie 7, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: