DISTORSIONAREA TIMPULUI

O INTANLIRE STRANIE LA VERSAILLES

In aceasta zi de 10 august 1901,gradinile de la Versailles stralucesc in toata splendoarea lor.In dupa-amiaza calda,florile,cu miile lor de culori,exala un parfum imbatator.Cu toate acestea,doua englezoaice,care viziteaza pentru prima data castelul,sunt inspaimantate.

Domnisoara Anne Moberly,directoarea sectiunii feminine a Universitatii din Oxford,era de-abia venita la Paris,pentru a petrece cateva zile in compania  domnisoarei Eleanor Jourdain,viitoarea ei adjuncta.Hoinarind prin gradinile de la Versailles,se hotarasc sa viziteze palatul Micul Trianon,fosta resedinta a nefericitei regine Maria Antoaneta,dar,curand isi dau seama ca s-au ratacit,neatente fiind,atat de absorbite erau de conversatia lor.

„Aveam impresia ca merg in somn,ceea ce-mi dadea o senzatie foarte neplacuta” va scrie ulterior domnisoara Jourdain.Si tovarasa ei a avut aceasi senzatie ciudata,dar nici una dintre ele nu s-a destainuit celeilalte.Li se pare bizar faptul  ca in plin sezon ,in gradini erau atat de putini vizitatori. Ele intanlesc doi barbati care stau in picioare langa o roaba,pe care ii i-au drept gradinari,cu toate ca pe cap aveau tricorn si erau imbracati cu niste mantale lungi.

Mergand tot inainte,ajung la un chiosc ,adapostit sub o bolta de verdeata,in care sta un om cu un aer sinistru,purtand o capa si o palarie neobisnuit de mari,fapt ce le da o stare de neliniste celor doua vizitatoare.Indepartandu-se de chiosc,un alt personaj,deasemenea,deosebit de demodat,le indica drumul.

In sfarsit,printre arbori,apare Micul Trianon.Langa cladire,pe pekuza,domnisoara Moberly remarca o femeie care picteaza si care le fixeaza cu insistenta;fapt ce o irita foarte tare.Cele doua intra in castel.Imediat spaima le trece,mai ales ca aici intanlesc si o nunta.

O EXPERIENTA DIN LUMEA CEALALTA

O saptamana mai tarziu,in clipa in care domnisoara Moberloy incearca sa povesteasca,intr-o scrisoare,vizita de la Versailles,este cuprinsa de aceasi spaima.Spaima este atat de mare incat se simte obligata s-o intrebe pe prietena sa,daca si ea crede ca Micul Trianoneste bantuit de fantome.

Domnisoara Jourdain ii confirma parerea.Shimband intre ele impresii asupra acestei adevarate aventuri ,ajung la concluzia ca de fapt li s-a intamplat ceva extraordinar.Cand face aluzie la femeia care picta si care a privit-o cu atata insistenta,donisoara Moberly ramane uimita,afland ca tovarasa ei nu a vazut-o.

Intrigate de tot ce li s-a intamplat in decursul acestei plimbari,ele se hotarasc sa clarifice enigma.Intoarse in Anglia,ele afla ca la Paris,in 10 august 1792 (vizita lor la Versailles a avut loc tot intr-un 10 august),Maria Antoaneta si sotul sau Ludovic al XVI-lea,au fost retinuti intr-o camaruta toate ziua,in asteptare judecarii lor..

Domnisoara Moberly crede ca spiritul Mariei Antoaneta ,umilita si agitata de frica,a revenit la ultimile momente de bucurie pe care le-a trait la Versailles,inaintea Revolutiei. Dupa domnisoara Moberyamintirile reginei despre acele clipe,erau atat de puternice incat „anumite impresii” erau vizualizate in locurile respective. Peste doi ani,domnisoarele Moberlyn si Jourdain revin la Versailles,dar nici gradinile,nici constructiile nu corespund amintirilor lor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doar planurile de construcie arata ca in 1789 gradinile de la Versailles erau asa cum le-au vazut cele doua vizitatoare,ca si imbracamintea celor intanliti.Mai interesant este faptul ca,atunci cand gaseste un portret al Mariei Antoaneta,domnisoara Moberly constata ca este exact aceasi persoana pe care ea a vazut-o langa castel.

Multi ani,cele doua englezoaice isi consacra toate vacantele facand cercetari.Toate rezultatele cercetarilor confirma supozitiile lorinitiale,conform carora ce au vazut ele la Versailles in 901,a avut loc cu 112 ani mai inainte..In 1911 ele scriu o carte,despre toata aceasta intamplare,intitulate „O AVENTURA”. De teama de a nu-si pierde credibilitatea,cele doua profesoare universitare au semnat carte cu pseudonime. De-abia la decesul domnisoarei Jourdain,in 1924,cand a fost dezvaluita adevarata lor identitate,cartea a facut senzatie,fiind considerata,la timpul sau,cea mai buna povestire cu fantome ,traita vreodata.

Cativaq critici au refuzat sa admita cele descoperite de cele doua profesoare,apreciind ca ele au avut halucinatii si si-au adaptat povestea la visele lor romantice.

S-au intors ele in trecut,prizoniere amintirilor unei regine aflate intr-un moment de crunta spaima,sau au fost pur si simplu.victimele unor halucinatii?

Misterul ramane nedezlegat…

Anunțuri

~ de hellqueen pe Decembrie 10, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: