IN TIMPUL ASEDIULUI 1870-1871 PARIZIENII AU MANCAT -TOCANITA DE PISICA,COTLET DE CAINE SI FRIGARUI CE SOARECE-

ALTE OBICEIURI ALIMENTARE PENTRU PARIZIENI

In cursul iernii 1870-1871,armata prusaca asedeiaza Parisul. Orasul este complet incercuit,fara nici o legatura cu lumea exterioara. Alimentele nu mai pot ajunge la Paris. Pretul celor care care se mai gasesc creste vertiginos,curand se instaleaza o intensa bursa neagra. Magazinele sunt golite in cateva saptamani si parizienii – obisnuitisa manance bine – sunt constransi sa se hraneasca numai cu ce gaseau. Francezii au fost dintotdeauna obisnuiti sa mamnce carne de cal,dar aceea vanduta acum provine de la caii trasurilor de bogatasi. Doi trapasi de rasa -oferiti de Tarul Rusiei- Imparatului Napoleon al -III-lea -au facut si ei parte dintre cei 65000 de cai mancati in timpul asediului. Curand,oamenii infometati au trebuit sa gaseasca alte solutii. Gurmanzii si-au indreptat atentia spre caini si pisici. Se inventeza retete culinare noi,pentru a schimba gustul acestor feluri de mancare,cel putin neobisnuite.

Iarna se prelungeste;blocada da semne ca se va prelungi si ea,asa ca parizienii aduga rozatoarele pe lista lor de bucate. O piata de soareci si de sobolani se desfasoara in centrul Capitalei. Aceste rozatoare cu blana sunt agatate in carligele macelarilor si oamenii discuta despre cum pot fi gatite mai bine. Nici pestii exotici din gradinile publice nu au scapat. La 4  decembrie 1870,cotidianul „NOUTATILE” publica un meniu adaptat situatiei,folosind toate resursele alimentare de care nefericitii parizienii mai puteau face rost :

* consomme de cal cu graminee

*frigarui din ficat de caine „a la maitre d’hotel”

*feliute de spata de pisica in sos de maioneza

*fileu de pulpa de caine cu sos tomat

*tocanita de pisica in sos de ciuperci

*cotlet de caine cu mazare-boabe

*frigarui de soarece „a la Robert”

*jigou de caine flancat de sobolani

*budinca de maduva de cal cu sos.

Catre sfarsitul anului,gradina zoologica nemaiputand sa-si intretina „pensionarii” ,ii vinde la macelarii. Totusi,directorul apreciaza ca este riscant sa trimita leii si tigrii la abator;cat despre maimute,acestea au scapat datorita asemanarii lor cu oamul. Un hipopotam este scos la vanzare la pretul de 80000 F.F,dar nime4ni nu vrea sa plateasca o asemena suma pentru un animal despre care nu se stie daca este comestibil.

DELICATESE

Macelaria d-lui Deboss de pe Blvd.Haussmann prospera;el vinde carne de zimbru,iac si zebra si se spune ca ar fi dat 27000 de F.F pentru doi elefanti,Castor si Pollux,care si-au dat obstescul sfarsit in drum spre galantarul sau. Considerate adevarate delicatese,trompele lor ajung la pretul enorm de 80 F.F/kg. Asediul a luat sfarsit in ianuarie 1871,spre marea usurare a parizienilor,care au putut reveni la mancarurile lor traditionale.

~ de hellqueen pe Decembrie 17, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: