ISTORICUL IMNULUI „GAUDEAMUS IGITUR”

De la sfarsitul veacului al XVII -lea,studentimea a adoptat ca imn al infratirii internationale faimosul cant „GAUDEAMUS IGITUR”. Textul latin,intr-adins acceptat in original,simbolizeaza traditionala,seculara prietenie a tineretului studios de pretutindeni,exprimata intr-un limbaj literar de circulatie universala. Titlul <SA NE BUCURAM,ASADAR>,si continutul cantului raspund unei teme majore a umanitatii: bucuria vietii omenesti. Acest optimism i-a asigurat cantului durabilitatea constanta pana azi.

BIOGRAFIA imnului studentesc se intinde de-a lungul mai multor veacuri. Compozitorul melodiei a ramas,pana acum,anonim. Se pare ca este vorba de un cant medieval,de origine germana,a carui prima tiparitura muzicala a aparut in anul 1788. Versurile celor 7 strofe provin din mai multe surse literare. In trecutul indepartat,pe langa textul latin,a circulat si altul german,ajungandu-se in secolul al XVIII-lea la un text mixt (latin-german),strabatut de multe vulgaritati.

Strofa intai a descoperita intr-un manuscris din 1582,in timp ce urmatoarele doua provin dintr-un cant medieval gregorian (psalm),identificat documentar in 1267. Forma definitiva pe care o cunoastem azi a imnului „GAUDEAMUS IGITUR” a realizat-o in 1871 preotul si si literatul german C.W Kindleben,expulzat din Halle pentru continutul revolutionar al cantecelor sale studentesti,C.W Kindleben a murit in 1785,surghiunit,la Dresda.

Imnul studentesc a cunoscut repede o circulatie europeana,centrele universitare germane devenind principalele „focare”de raspandire a lui „GAUDEAMUS IGITUR”. Tinerii din intreaga lume veniti la studii de perfectionare au preluat cantul,impunandu-l apoi si in patria lor. Nu l-au ocolit in creatia lor nici marii compozitori: Johannes Brahms,de pilda,a scris in 1880,populara sa „Uvertura academica op.80” folosind ca tema melodia „GAUDEAMUS IGITUR”. In tara noastra,Imnul Studentilor s-a tiparit in 1880,de catre Ciprian Porumbescu,in brosura de buzunar intitulata „Colectiune de cantece sociale pentru studentii romani”. Desigur,Societatea Romana Juna din Viena,care l-a incurajat pe autorul operei ‘”CRAI NOU” sa de-a la iveala acel cant,il adoptase in repertoriul curent chiar de la inceputurile activitatii sale. „GAUDEAMUS IGITUR”se afla in prezent in viata cercurilor studentesti romanesti din Imperiul Austro-Ungar inca de la mijlocul secolului al-XIX-lea.

Curand,dupa infiintarea Universitatii din Iasi in 1860,imnul va patrunde si in Principatele Romane. Imnu;l Studentilor a intrat in patrimoniul cantecelor revolutionare ale tineretului nostru de aproape un veac alaturandu-se cantecelor patriotice ale poporului roman.

**********************************************************************

GAUDEAMUS IGITUR

Gaudeamus igitur,

Juvenesus dum sumus!

Post jucundam juventutem,

Post molestam senectutem

Nos habebit humus (bis)

 

Ubi sunt qui ante nos

In mundo fuere?

Vadite ad superos

Transite ad inferos,

Ubi jam fuere (bis)

 

Vita nostra brevis est,

Brevi finietur,

Venit mor velociter,

Rapit nos atrociter,

Nemini parcetur (bis)

 

Vivat Academia ,

Vivat professores !

Vivat membrum quod libet,

Vivat membra quae libet-

Semper sint in flore! (bis)

 

Vivant omnes virgines,

Faciles,formosae.

Vivat et mulieres-

Tenerae,amabiles,

Bonae,laboriosae (bis)

 

Vivat et Respublica

Et qui illam regit !

Vivat nostras civitas,

Maecenatum caritas,

Quae nos hic protegit (bis)

 

Pereat tristitia ,

Pereant osores,

Pereant diabolus,

Quivis antiburshius

Atque irrisores (bis).

Reclame

~ de hellqueen pe decembrie 18, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: