DIN VIATA OAMENILOR CELEBRII -I-

PICTURA CE PREZINTA SACRILEGIUL ADUS DE CLODIUS

 

* „Sotia Cezarului nu trebuie nici macar banuita”

A fost raspunsul pe care l-a dat Julius Cezar intr-o imprejurare memorabila: Clodius,un tanar patrician,ambitios si vicios,s-a indragostit de Pompeea,sotia imparatului. Intr-o noapte,pe cand imparateasa impreuna cu doamnele din suita ei celebrau misterele zeitei celei bune,mistere interzise barbatilor,cu complicitatea unei sclave,Clodius s-a strecurat in apartamentele Pompeei. Descoperit de o alta sclava,credincioasa stapanei sale,amorezul a fost prins si trimis in fata judecatorilor.

REPUDIEREA POMPEIEI

 

A doua zi-relateaza scriitorul Plutarh-intreaga Roma stia desore sacrilegiul lui Clodius. Desi era convins de nevinovatia ei,Cezar si-a repudiat sotia. Chemat in fata Justitiei ca martor,imparatul a declarat ca nu are nici o cunostinta despre faptele imputate lui Clodius. Mirat,un judecator i-a cerut sa-i spuna care sunt kmotivele repudierii sotiei sale. Linistit,Cezar a dat celebrul raspuns : „Sotia Cezarului nu trebuie nici macar banuita”.

 

LUDOVIC AL -XVIII-LEA

 

* Ultimile cuvinte ale lui Ludovic al -XVIII-lea.

Cu toata starea proasta  a sanatatii sale si simtindu-si sfarsitul aproape,Ludovic al -XVIII-lea,rege al Frantei,se arata in public si particicpa la toate consiliile ministrilor sai. La 25 august 1824,de ziua Sf.Louis,cand contele de’Artois,fratele regelui,l-a sfatuit,data fiind starea sanatatii sala,sa  nu primeasca pe nimeni,ele a primit uramatorul raspuns: „Un rege al Frantei are dreptul sa moara,dar nu are dreptul sa fie bolnav”.

 

CAROL AL -IV-LEA

 

* Numarul patru in viata lui Carol al-IV-lea al Germaniei :

> A fost al patrulea imparat cu acest nume

>A construit patru palate si,in fiecare avea patru camere pentru uz personal,fiecare camera avea patru usi si patru ferestre

>Imparatul manca de patru ori pe zi,la fiecare masa i se aduceau patru feluri de mancare si patru feluri de vin.

>Patul sau era vopsit in patru culori

>Vorbea patru limbi :germana,franceza,engleza si spaniola.

>S-a casatorit de patru ori

>Imperiul sau era impartit in patru provincii si in fiecare provincie avea patru corpuri de armata.

>Bolnav,a fost ingrijit de patru medici si a murit pe 4 octombrie 1378,o singura data,in-tradevar :)) 😀

 

FRANTZ  LISZT

 

* Odata…

Frantz Liszt  a dat un concert la palatul Tarului Rusiei. In timp ce Liszt canta la pian,suveranul conversa cu o doamna. Scos din fire de o asemenea impolitete,celebrul pianist se opri brusc,la mijlocul concertului. Se facu o tacere mormantala,penibila; intrebat de Tar de ce nu canta mai departe,Liszt a raspuns : „Cand imparatii vorbesc,supusii trebuie sa taca.”

 

VESPASIAN

 

* Imparatul.

Imparatul trebuie sa moara in picioare. Vespasian,imparatul Romei,trecuse de 68 de ani cand cuprins de o stare de slabiciune progresiva,care,pana la urma,l-a dus la groapa,pastrandu-si umorul si seninatatea sufleteasca,lua in deradere pregatirile are se faceau si apoteoza care avea sa urmeza: „Imi dau seama ca incep sa devin un zeu-spunea el sfetnicilor sai in timp ce situatia sanatatii sale devenea disperata si el intelegea ca nimic nu-l mai poate sakva. Cu toata boala sa,nu si-a parasit atributiile pana in ultimile clipe,acordand audiente intins pe patul sau de suferinta. Simtind ca se sfarseste,cu o ultima sfortare,dadu sa se ridice si spuse : „Un imparat trebuie sa moara in picioare” ,dupoa care isi dadu sufletul in bratele ofiterilor din garda pretoriana.

MONEDE EMISE DE VESPASIAN.

~ de hellqueen pe decembrie 25, 2010.

Lasă un comentariu