DIN VIATA OAMENILOR CELEBRII -II-

MOARA SANS  SOUCI

* „Draga vecine,moara Sans Souci nu-ti apartine nici tie,nici mie. Ea apartine istoriei;deci ne este imposibil amandurora-tie de a o vinde si mie de a o cumpara . Dar,deaceea,ca vecini,trebuie sa ne ajutam intre noi,iti remit un ban de 10000 de florini,pe care ii vei incasa din Trezoreria Statului.”

*******************************************************************

 

NAPOLEON BONAPARTE

* Napoleon contrabandist

Istoria a consemnat severele pedepse pe care Napoleon le aplica celor care se ocupau cu contrabanda. El ii pedepsea exemplar mai ales pe cei care aduceau pe ascuns marfuri din Anglia. Totusi,din ordinul sau,a fost pus la punct un plan,care a reusit,si prin care a adus,de contrabanda mii de aparate de ras,englezesti,care au fost expuse si vandute la Expozitia din 1802 din Paris,cu un pret derizoriu.

********************************************************************

 

 

 

 

 

 

 

JOHANN GUTENBERG

* Johann Gesfleisch,zis Gutenberg,nascut in 1400,la Maenza,n-a fost,cum se obisnuieste a se spune,inventatorului,care era cunoscut cu mult inaintea nasterii sale. Impreuna cu Fust si Scaffer,el a perfectionat presa si uneltele tipografului. Amenajand tipografia,adica sistemul literelor moderne,el a permis imprimeriei sa se dezvolte considerabil. Gutenberg a trait la Strasbourg si apoi la Maenza; a murit in 1468.

********************************************************************

INES DE CASTRO

* Ines de Castro a fost o femeie celebra prin frumusetea si nenorocirea care i-au marcat viata. A fost sotia infantelui Pedro al Portugaliei; Camarila de la Curte,geloasa pe influenta ei,a asasinat-o. Cand a devenit rege,infantele Pedro a razbunat-o crunt.

ASASINAREA INESEI

*******************************************************************

PRINTUL BISMARCK  (dreapta)

* O lectie binemeritata

Printul Bismarck invatase de la colegul sau de universitate,contele Keiserlick,cu ocazia unor calatorii prin Kurlanda,cateva expresii in limba materna. Intr-o zi,pe cand se afla la Frankfurt am Main,se aseaza la masa in fata a doua doamne,care incepura foarte insufletite,sa discute in limba materna si sa rada cu pofta.

Desi nu intelegea prea bine ce vorbeau,printul Bismark isi dadu seama ca el era obiectul discutiei si veseliei lor. Enervat de aceasta lipsa de de tact,el s-a hotarat se le dea o lectie si sopti vecinului sau : „Cand iti voi spune cateva cuvinte straine,sa-mi dai o cheie”. Pe la sfarsitul mesei,cand veselia celor doamne devenise de nesuportat,Bismarck spuse vecinului sau,cu voce tare :”Dod man te io aislegen!” (in letona : da-mi cheia!). Cele doua doamne vesele amutira brusc,se rosira ca para focului,sarira de pe scaune si parasira incaperea.

*******************************************************************

Anunțuri

~ de hellqueen pe Decembrie 29, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: